Gentilici: santestevenc, santestevenca Població (01/01/2020): 2.864 habitants Superfície: 10,66 km² Densitat: 269,2 hab/km² Altitud (m): 231
L’Escut conté tres còdols i una palma, que són els atributs del martiri de sant Esteve, patró del poble. També s’hi pot veure un palau sostingut sobre un riu, amb forma de faixa ondada d’atzur, que representa la Tordera.
Sant Esteve de Palautordera és un municipi situat al nord-est de la comarca del Vallès Oriental, en el vessant de ponent del Montseny i damunt una terrassa fluvial de la Tordera, a 231 m d’altitud. Forma part del Baix Montseny i limita, al nord i a l’est amb Fogars de Montclús; amb Santa Maria de Palautordera, i, a l’oest, amb Sant Pere de Vilamajor. Dins del seu terme municipal també hi ha el nucli de Santa Margarida, el qual compta amb el 10% total de la població.
Etimologia del nom. El nom de Palautordera ja apareix documentat al s. IX, concretament en un document de l’any 862 en què s’esmenta la vila de Vidamenia i es puntualitza: <>. És un dels primers pobles del Vallès que va incorporar el nom del seu patró, en aquest cas Sant Esteve, al topònim. Durant la guerra civil del 36 el municipi passà a anomenar-se Vallflorida, fins que la dictadura en restaurà el nom.
Antigament la ramaderia i l'agricultura havien tingut un paper important a Sant Esteve de Palautordera. Aquest pes econòmic del sector primari ha deixat empremta en el identitat del poble. Actualment és el sector dels serveis el que predomina a nivell productiu, d'acord amb la tendència de la comarca i el país. El poble es troba en una situació geogràfica amb moltes oportunitats per les activitats relacionades amb el medi ambient perquè és una de les portes al Parc Natural del Montseny. De la mateixa manera, al tenir una distància d'uns 50 km amb Barcelona i 60 km amb Girona, és una localització idònia per a allotjar seus empresarials i nuclis productius perquè té unes bones vies de connexió per carretera i ferroviària amb les àrees metropolitanes d'aquestes ciutats.